Co dzieci jedzą na wakacjach (5) Cypr
Kolejny już wpis o jedzeniu na wakacjach przeplatany najciekawszymi regionalnymi smakami. Tym razem Cypr i kuchnia, jaką serwują mieszkańcy części południowej, czyli Republiki Cypryjskiej.
Znając podstawowe fakty z najnowszej historii wyspy łatwo stwierdzić, jakie wpływy – kulinarne, kulturowe, smakowe – będą odzwierciedlały się w cypryjskich daniach.
Odwiedzona przez nas część wyspy, która nie kryje przecież swoich ścisłych związków z Grecją, a wręcz przeciwnie, podkreśla je w swojej kulturze, czyni to także w kuchni. I tak południowocypryjskie smaki to smaki znane z Grecji.
Przypuszczalnie w części północnej Cyrpu, za linią graniczną, która oddziela część turecką, czyli uznawane jedynie przez Turcję państwo o nazwie Turecka Republika Cypru Północnego, zaserwowano by nam jedzenie znane z klimatów tureckich. Przypuszczalnie, bo nie mieliśmy możliwości przejazdu na drugą stronę z uwagi na panujące w tym czasie obostrzenia covidowe.
Zatem
co dobrego jedliśmy na Cyprze i gdzie?
W czasie naszego dwutygodniowego pobytu na wyspie odwiedzaliśmy różne miejsca. Były tawerny nadmorskie, były tawerny bardziej w głębi lądu. Wszystkie je łączy dość podobna kuchnia, choć każda dodaje do niej szczyptę czegoś od siebie.
Sałatka grecka i sałatka wiejska
Podstawą każdego obiadu, no dobra, dla wielu dodatkiem, ale jednak niezbędnym, jest sałatka grecka. Zwana też sałatką wiejską. Podstawowy skład to pomidory, ogórki, różne rodzaje sałat, czerwona cebula i ser feta lub ser haloumi, pieprz. W zależności od miejsca, sałatki się różniły – w jednej było więcej zieleniny, cała sterta kolendry, w innej był dodatek selera naciowego, a jeszcze w innej mnóstwo białej kapusty i marynowane gałązki kaparów – razem z kolcami!. W każdym przypadku sałatka jest prosta i smaczna.
Pita i dipy
Na początek każdej kolacji wjeżdżają chlebki pita i zwykłe pieczywo z trzema podstawowymi sosami: tzatiki, taramasalata (pasta kawiorowa) i tahini (sezamowa). Czasem dostawaliśmy także pastę z bakłażanów lub marynowanych warzyw, coś jakby mini sałatka ziemniaczana.
Fish meze, czyli uczta rybna
Jeśli lubisz ryby i owoce morza i chcesz spróbować wszystkiego po trochu, warto zamówić “fish meze” czyli ucztę rybną. To duża rzecz i sprawdza się na posiłek rodzinny – np. 3 porcje na 5 osób. W skład takiego posiłku zazwyczaj wchodzą:
- przystawki, czyli coś z ryb i warzyw: zapiekanka rybna, warzywa w tempurze, pulpeciki rybne lub warzywne, oczywiście pieczywo i dipy
- dania główne, czyli porcja: kalmarów, krewetek, sardynek, muszli, ośmiornicy, mątwy, ryby (najczęściej typu dorada)
- dodatki: frytki, ryż z warzywami
- deser: arbuz, czasem baklava
Koszt takiego posiłku, w zależności od restauracji, to ok. 18-25 EUR / osoba. Zazwyczaj jedzenia jest tak dużo, że musisz zabrać jego część ze sobą.
Meat meze, czyli uczta mięsna
Podobnie, jak przy “fish meze”, jeśli jesteś koneserem mięs i chcesz popróbować tego, co oferuje lokalna kuchnia, możesz zamówić ucztę mięsną. I tu podobnie, jak przy meze rybnym – jedzenia jest mnóstwo, więc zawsze bierz mniej porcji, niż biesiadników. Oczywiście skład takiej uczty będzie się różnił, w zależności od restauracji, bo każda dodaje jakąś specjalność domu. Ale zazwyczaj dostaniesz:
- przystawki: pieczywo i dipy, oliwki, ser halloumi grillowany lub z patelni, pulpeciki mięsne, czasem zawijane w liście winogron, faszerowane papryki, pieczarki
- dania główne to grillowane mięsa: kawałek wieprzowiny, kawałek jagnięciny z kością, kiełbaski cypryjskie, szaszłyki z kurczaka, szaszłyki wieprzowe, porcja duszonej wołowiny
- dodatki: frytki, ryż z warzywami
- deser: arbuz, melon, czasem baklava
Koszt takiego posiłku, w zależności od restauracji, to ok. 18-25 EUR / osoba. Zazwyczaj jedzenia jest tak dużo, że musisz zabrać jego część ze sobą.
Dania kuchni cypryjskiej, które lubią dzieci
To, co nasze dzieci w kuchni cypryjskiej lubią najbardziej, do zdecydowanie kalmary. Te na Cyprze były wyjątkowo dobre. Próbowaliśmy ich w różnych restauracjach i nigdy się nie zawiedliśmy.
Najmłodsza córka została wielką fanką grillowanej ośmiornicy.
Bardzo smakował nam ser halloumi, podawany w różnych wariantach grillowania.
Próbowałam dość dobrej moussaki, czyli zapiekanki z mielonego mięsa i bakłażanów.
Pyszne było kleftiko, czyli wolno i długo pieczony kawałek jagnięciny.
No i oczywiście desery! Najbardziej popularnym jest baklava, czyli warstwy ciasta filo przełożone orzechami i miodem. Można dostać też różne inne ciasta, często wykorzystaniem lokalnych składników, np. z dżemem figowym, cytrusowe lub z marakują. Oczywiście też lody, a jedne z najpopularniejszych to te sprzedawane z foodtrucków, stojących na rogach ulicy i ruchliwych miejsc.
Ceny w restauracjach na Cyprze
Podaję przykładowe, orientacyjne ceny posiłków w tawernach, które odwiedzaliśmy:
porcja kalmarów (danie, zestaw z frytkami) – 12 EUR
grillowana ośmiornica (danie, zestaw z frytkami) – 15 EUR
grillowany miecznik (danie, zestaw z dodatkami) – 17 EUR
pieczona dorada (danie, zestaw z dodatkami) – 14 EUR
sałatka grecka (miska “familly”) – 6 EUR
butelka białego lokalnego wina – 15 EUR
moussaka – 12 EUR
szaszłyk drobiowy (kebab, danie dodatkami) – 10 EUR
deser lodowy – 4 EUR
baklava – 5 EUR
Cypr – polecane restauracje
Restauracje, które odwiedziliśmy i możemy polecić:
Pissouri Bay:
Vineleaf Tavern – zdecydowanie nasz nr 1, wracaliśmy tam!
Kastro – pyszne ryby
Captain’s Tavern – bardzo pyszne desery i piękny widok na morze
Yalos – najsłabsza z tych wszystkich, ale przyzwoita
Pissouri Village:
Hill View Restaurant – najpiękniejszy widok, dość wysokie ceny ale bardzo smaczne, warto
Agios Theodoros:
Tawerna Kali Eftixia – bardzo lokalny klimat i mnóstwo jedzenia w mięsnym mezze
Landa – bardzo dobre mezze rybne
Więcej o wakacjach na Cyprze – kliknij tutaj:
Jak zorganizować wakacje rodzinne na Cyprze
10 najpiękniejszych miejsc, które warto zobaczyć na Cyprze
Książki, które warto przeczytać o Cyprze
Nieoczywisty przewodnik po Dolnym Śląsku!
Jeśli lubisz odwiedzać nietuzinkowe miejsca, ciekawe, ale często pomijane na tzw. listach TOP, zapraszam do sięgnięcia po mój interaktywny przewodnik po Dolnym Śląsku. Pokazuję w nim górskie szlaki, piękne krajobrazy, zamki i opuszczone pałace i ruiny, miejsca, gdzie można znaleźć minerały, polecam miejscówki na nocleg i na obiad, winnice, lokalne sklepiki. To mój region, który zwiedzam od lat i wciąż poznaję zaskakujące miejsca. Zobacz więcej o przewodniku klikając w zdjęcie.