SilverMint blog kuchnia Cypru
||

Co dzieci jedzą na wakacjach (5) Cypr

Kolejny już wpis o jedzeniu na wakacjach przeplatany najciekawszymi regionalnymi smakami. Tym razem Cypr i kuchnia, jaką serwują mieszkańcy części południowej, czyli Republiki Cypryjskiej.

Znając podstawowe fakty z najnowszej historii wyspy łatwo stwierdzić, jakie wpływy – kulinarne, kulturowe, smakowe – będą odzwierciedlały się w cypryjskich daniach.

Odwiedzona przez nas część wyspy, która nie kryje przecież swoich ścisłych związków z Grecją, a wręcz przeciwnie, podkreśla je w swojej kulturze, czyni to także w kuchni. I tak południowocypryjskie smaki to smaki znane z Grecji.

SilverMint blog kuchnia Cypru
Sałatka grecka – niby to samo, a zawsze inna

Przypuszczalnie w części północnej Cyrpu, za linią graniczną, która oddziela część turecką, czyli uznawane jedynie przez Turcję państwo o nazwie Turecka Republika Cypru Północnego, zaserwowano by nam jedzenie znane z klimatów tureckich. Przypuszczalnie, bo nie mieliśmy możliwości przejazdu na drugą stronę z uwagi na panujące w tym czasie obostrzenia covidowe.

Zatem

co dobrego jedliśmy na Cyprze i gdzie?

W czasie naszego dwutygodniowego pobytu na wyspie odwiedzaliśmy różne miejsca. Były tawerny nadmorskie, były tawerny bardziej w głębi lądu. Wszystkie je łączy dość podobna kuchnia, choć każda dodaje do niej szczyptę czegoś od siebie.

Sałatka grecka i sałatka wiejska

Podstawą każdego obiadu, no dobra, dla wielu dodatkiem, ale jednak niezbędnym, jest sałatka grecka. Zwana też sałatką wiejską. Podstawowy skład to pomidory, ogórki, różne rodzaje sałat, czerwona cebula i ser feta lub ser haloumi, pieprz. W zależności od miejsca, sałatki się różniły – w jednej było więcej zieleniny, cała sterta kolendry, w innej był dodatek selera naciowego, a jeszcze w innej mnóstwo białej kapusty i marynowane gałązki kaparów – razem z kolcami!. W każdym przypadku sałatka jest prosta i smaczna.

SilverMint blog kuchnia Cypru
Tzatziki

Pita i dipy

Na początek każdej kolacji wjeżdżają chlebki pita i zwykłe pieczywo z trzema podstawowymi sosami: tzatiki, taramasalata (pasta kawiorowa) i tahini (sezamowa). Czasem dostawaliśmy także pastę z bakłażanów lub marynowanych warzyw, coś jakby mini sałatka ziemniaczana.

 

SilverMint blog kuchnia Cypru
Cypryjskie oliwki są małe, ale wyraziste w smaku

Fish meze, czyli uczta rybna

Jeśli lubisz ryby i owoce morza i chcesz spróbować wszystkiego po trochu, warto zamówić “fish meze” czyli ucztę rybną. To duża rzecz i sprawdza się na posiłek rodzinny – np. 3 porcje na 5 osób. W skład takiego posiłku zazwyczaj wchodzą:

  • przystawki, czyli coś z ryb i warzyw: zapiekanka rybna, warzywa w tempurze, pulpeciki rybne lub warzywne, oczywiście pieczywo i dipy
  • dania główne, czyli porcja: kalmarów, krewetek, sardynek, muszli, ośmiornicy, mątwy, ryby (najczęściej typu dorada)
  • dodatki: frytki, ryż z warzywami
  • deser: arbuz, czasem baklava

Koszt takiego posiłku, w zależności od restauracji, to ok. 18-25 EUR / osoba. Zazwyczaj jedzenia jest tak dużo, że musisz zabrać jego część ze sobą.

SilverMint blog kuchnia Cypru
Wyjątkowo dobre kalmary
SilverMint blog kuchnia Cypru
Grillowane papryki z fetą
SilverMint blog kuchnia Cypru
Grillowana ośmiornica
SilverMint blog kuchnia Cypru
Sardele
SilverMint blog kuchnia Cypru
Krewetki
SilverMint blog kuchnia Cypru
Mątwa i dorada
SilverMint blog Cypr na własną rękę
Muszle
SilverMint blog kuchnia Cypru
Miecznik

Meat meze, czyli uczta mięsna

Podobnie, jak przy “fish meze”, jeśli jesteś koneserem mięs i chcesz popróbować tego, co oferuje lokalna kuchnia, możesz zamówić ucztę mięsną. I tu podobnie, jak przy meze rybnym – jedzenia jest mnóstwo, więc zawsze bierz mniej porcji, niż biesiadników. Oczywiście skład takiej uczty będzie się różnił, w zależności od restauracji, bo każda dodaje jakąś specjalność domu. Ale zazwyczaj dostaniesz:

  • przystawki: pieczywo i dipy, oliwki, ser halloumi grillowany lub z patelni, pulpeciki mięsne, czasem zawijane w liście winogron, faszerowane papryki, pieczarki
  • dania główne to grillowane mięsa: kawałek wieprzowiny, kawałek jagnięciny z kością, kiełbaski cypryjskie, szaszłyki z kurczaka, szaszłyki wieprzowe, porcja duszonej wołowiny
  • dodatki: frytki, ryż z warzywami
  • deser: arbuz, melon, czasem baklava

Koszt takiego posiłku, w zależności od restauracji, to ok. 18-25 EUR / osoba. Zazwyczaj jedzenia jest tak dużo, że musisz zabrać jego część ze sobą.




Booking.com


SilverMint blog kuchnia Cypru
Pasta z bakłażanów
SilverMint blog kuchnia Cypru
Grillowane pieczarki
SilverMint blog kuchnia Cypru
Grillowany ser halloumi
SilverMint blog kuchnia Cypru
Halloumi z patelni
SilverMint blog kuchnia Cypru
Moussaka

Dania kuchni cypryjskiej, które lubią dzieci

To, co nasze dzieci w kuchni cypryjskiej lubią najbardziej, do zdecydowanie kalmary. Te na Cyprze były wyjątkowo dobre. Próbowaliśmy ich w różnych restauracjach i nigdy się nie zawiedliśmy.

Najmłodsza córka została wielką fanką grillowanej ośmiornicy.

Bardzo smakował nam ser halloumi, podawany w różnych wariantach grillowania.

Próbowałam dość dobrej moussaki, czyli zapiekanki z mielonego mięsa i bakłażanów.

Pyszne było kleftiko, czyli wolno i długo pieczony kawałek jagnięciny.

No i oczywiście desery! Najbardziej popularnym jest baklava, czyli warstwy ciasta filo przełożone orzechami i miodem. Można dostać też różne inne ciasta, często wykorzystaniem lokalnych składników, np. z dżemem figowym, cytrusowe lub z marakują. Oczywiście też lody, a jedne z najpopularniejszych to te sprzedawane z foodtrucków, stojących na rogach ulicy i ruchliwych miejsc.

SilverMint blog kuchnia Cypru
Baklava
SilverMint blog kuchnia Cypru
Loukoumi
SilverMint blog Cypr na własną rękę
Najlepszy deser!

Ceny w restauracjach na Cyprze

Podaję przykładowe, orientacyjne ceny posiłków w tawernach, które odwiedzaliśmy:

porcja kalmarów (danie, zestaw z frytkami) – 12 EUR

grillowana ośmiornica (danie, zestaw z frytkami) – 15 EUR

grillowany miecznik (danie, zestaw z dodatkami) – 17 EUR

pieczona dorada (danie, zestaw z dodatkami) – 14 EUR

sałatka grecka (miska “familly”) – 6 EUR

butelka białego lokalnego wina – 15 EUR

moussaka – 12 EUR

szaszłyk drobiowy (kebab, danie  dodatkami) – 10 EUR

deser lodowy – 4 EUR

baklava – 5 EUR

Cypr – polecane restauracje

Restauracje, które odwiedziliśmy i możemy polecić:

Pissouri Bay:

Vineleaf Tavern – zdecydowanie nasz nr 1, wracaliśmy tam!

Kastro – pyszne ryby

Captain’s Tavern – bardzo pyszne desery i piękny widok na morze

Yalos – najsłabsza z tych wszystkich, ale przyzwoita

Pissouri Village:

Hill View Restaurant – najpiękniejszy widok, dość wysokie ceny ale bardzo smaczne, warto

Agios Theodoros:

Tawerna Kali Eftixia – bardzo lokalny klimat i mnóstwo jedzenia w mięsnym mezze

Landa – bardzo dobre mezze rybne

SilverMint blog kuchnia Cypru
Tradycyjna tawerna w Agios Teodoros



Booking.com


Więcej o wakacjach na Cyprze – kliknij tutaj:

Jak zorganizować wakacje rodzinne na Cyprze

10 najpiękniejszych miejsc, które warto zobaczyć na Cyprze

Gdzie nocować na Cyprze

Książki, które warto przeczytać o Cyprze





 

Nieoczywisty przewodnik po Dolnym Śląsku!

Jeśli lubisz odwiedzać nietuzinkowe miejsca, ciekawe, ale często pomijane na tzw. listach TOP, zapraszam do sięgnięcia po mój interaktywny przewodnik po Dolnym Śląsku. Pokazuję w nim górskie szlaki, piękne krajobrazy, zamki i opuszczone pałace i ruiny, miejsca, gdzie można znaleźć minerały, polecam miejscówki na nocleg i na obiad, winnice, lokalne sklepiki. To mój region, który zwiedzam od lat i wciąż poznaję zaskakujące miejsca. Zobacz więcej o przewodniku klikając w zdjęcie.

SilverMint Mój nieoczywisty Dolny Śląsk przewodnik interaktywny
Mój nieoczywisty Dolny Śląsk – przewodnik interaktywny

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.